Alman Yetkililer ‘Dinlemeyi’ Savundu

Alman Yetkililer ‘Dinlemeyi’ Savundu

Yeşiller ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi yetkilileri Türkiye’nin komşusu Suriye ve Irak’taki gelişmeleri Almanya’yı da ilgilendirdiğini söyleyerek dinlemeyi savundu ve bilgi topladığı için gizli servisin suçlanamayacağını belirtti

Der Spiegel dergisinin, Alman Haberalma Teşkilatı’nın (BND) Merkel hükümeti tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye`ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri haberinin açtığı diplomatik kriz derinleşerek sürüyor. İlk başta konuya sert açıklamalardan kaçınan Ankara bugün ilk resmi girişimde bulundu ve Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Ankara’nın iddialardan duyduğu rahatsızlık ifade edilirken, haberde yer alanların doğru olması halinde, Türkiye’nin “büyük hayal kırıklığı duyacağı” Pohl’a bildirildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı da, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada iddialar “kaygı verici” olarak nitelenirken, “Söz konusu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır. Dostlar ve müttefikler arasında karşılık güven ve saygının esas olması gereken bir ortamda bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilemez” denildi.

Berlin’deki diplomatik çevreler, konunun önümüzdeki günlerde iki ülke yetkilileri arasında ele alınacağını ve bu kapsamda istihbarat teşkilatları arasında da görüş alışverişi olabileceğini vurguluyor.

Diğer yandan Alman siyasetçilerin Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin makul olduğunu savunan açıklamaları bugün de sürdü. “Gelişmelerin gereksiz hassasiyete kapılmadan değerlendirilmesi gerekir” diyen Yeşiller Partisi’nin kurucularından ve en tanınan isimlerinden Jürgen Trittin, BND’nin faaliyetlerini doğru bulduğunu, Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırlarında yaşanan gerginliklerin doğrudan Almanya’yı da ilgilendirdiğini, ayrıca bölgede Alman askerlerinin de konuşlanmış durumda olduğunu açıkladı. Trittin, “Bilgi topladığı için bir gizli servisi suçlayamazsınız. Bu, o kurumun görevidir” dedi. Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Hıristiyan Demokrat Birlik’den (CDU) Wolfgang Bosbach ise, BND’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin haklı bir nedeninin olduğunu ve nitekim bu bağlamda “PKK’nın yanısıra, Almanya’daki aşırı sol ve sağcı Türk örgütlerin, uyuşturucu ve insan kaçakçılığının akıllara geldiğini” savundu. Benzer bir açıklama yapan CDU Grup Başkanvekili Andreas Schockenhoff ise Türk hükümetinin Almanya`daki Türk kulüpleri ve dernekleri üzerinden yıllardır siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye çalıştığını savunarak, “Bunların bağlantıları ve destekleyenlerini takip etmek için her yola başvurulmasının normal” olduğunu söyledi.

BND’nin Türkiye’deki faaliyetleri ile Almanya’daki Türk dernek ve kuruluşları arasında bağlantı kurulması burada etkin Türk lobisi temsilcileri arasında büyük tepki uyandırdı. Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, iddia ve suçlamaların kabul edilemeyecek derecede ağır olduğu ve Almanya’daki Türkleri hedeflediği görüşünde.

Berlin’de yapılan yorumlarda BND’nin Türkiye`ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinin açtığı diplomatik krizin devamı konusunda Başbakan Angela Merkel’in alacağı tavrın belirleyici olacağı ve gerginliği azaltmaya yönelik bir açıklama yapmasının beklendiğinin altı çiziliyor.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor